miércoles, 24 de julio de 2019

El liberalisme

El liberalisme

Que hi havia abans del liberalisme?
A l’antic règim, el rei té tots els poders legislatius (aplicar lleis) executius (executar lleis) i judicials (dictar les lleis). En aquella época era la monarquia absolutista la que regnaba.
Napoleó i el liberalisme
Al segle XVI, l’idea del liberalisme va anar expandint-se per l’europa, però va ser cap al segle XIX, que van començar les revolucions. Aquestes revolucions que es duien a terme, eren per sustituir una monarquia absolutista per un govern constitucional. Les revolucions liberals lluitaven en barricades contra l’antic régim. Hi va haver molts intents fallits per establir el liberalisme, tot i que finalment va ser establert com a una nova forma d’organització a la major part dels estats europeus. Tot això va ser la revolució francesa. Va ser Napoleó, en gran part, qui va expandir aquestes idees.
Quan apareix la constitució de 1812
Hi havia el rei Ferran VII d’espanya governat al 1808 i Napoleó volia envaïr Portugal. Per fer aixó havia de passar per espanya i per fer aixó els francesos juntament amb els espanyols van fer un tractat. França els va convidar i un cop van anar, els van tenir captius molt temps. Els va alliberar. I Napoleó va anomenar a Josep I rei. El poble no estava d’acord i es va revolucionar i va crear una constitució independentment que incloïen idees del liberalisme.
Que era el liberalisme
El liberalisme li treu la sobirania a rei i se la dóna al poble.

  • El liberalisme polític té a veure amb la separació dels poders. És a dir,
consistia en distribuir les funcions de l’estat en diferents organitzacions
públiques.

  • La soberanía nacional consisteix en que el poder correspon al poble.

  • La igualtat jurídica, que suprimeix els privilegis de la societat estamental


    i apareix la propietat privada.

    No hay comentarios:

    Publicar un comentario